Menu
EUR
24 NIEUWE week deals met kortingen tot 70% Nu bekijken.
How to: Op weg naar jouw eerste winterkarper

How to: Op weg naar jouw eerste winterkarper

Door: Maarten Reacties: 1

Een karper vangen in de winter kan een hele uitdaging zijn. Gelukkig bestaan er al jaren karpervissers, en over de jaren hebben we al heel veel data & informatie verzameld. Maarten neemt je mee langs jaren aan data, video's en films om jou aan je eerste winterkarper te helpen.

 

Inhoud

  1. Voorwoord
  2. Waarom karpervissen in de winter?
  3. Zoeken zoeken zoeken, maar hoe dan?!
  4. Aas tactieken
  5. Boilie types
  6. Slotwoord

 

Voorwoord

Dit artikel is geschreven om kennis te delen over het karpervissen in de winter, en hoe jij als beginnende winter-karpervisser je eerste stappen kunt gaan maken. Ook proberen we zoveel mogelijk videos te linken zodat je niet opzoek hoeft te gaan naar de juiste video. Naar onze mening zijn de videos die je in dit artikel vind het meest leerzaam voor een karpervisser die begint met vissen in de winter. Echter denken we dat er voor iedereen wat interessants tussen staat! We zullen ieder jaar in het najaar dit artikel updaten naar de meest relevante informatie en videos.

Waarom karpervissen in de winter?

In de winter is de karper een stuk trager. Dit komt omdat de karper een koudbloedig dier is, en de watertempratuur is in de winter een stuk kouder. Daarom aast hij rustiger, heeft kortere aas momenten en is daardoor ook een stug lastiger te vangen. 

Echter zijn er ook een stuk minder karpervissers actief in de winter. Je kunt dus gemakkelijker een vis proberen te vangen op normaalgesproken drukke wateren of populaire stekken. Want als je weet wat je moet doen en hoe je moet zoeken, kan ook jij een karper gaan vangen in de winter.

 

Zoeken zoeken zoeken, maar hoe dan?!

Een tip die je zeker op ieder blog en in iedere video voorbij hoort komen is dat je de vis moet zoeken. En dat klopt! Je moet ook opzoek gaan naar de vis. De karper aast maar korte periodes achterelkaar, en heeft weinig voeding nodig. Hoe je de karper juist nu kunt vinden? Daar hebben we meerdere methodes voor.

Karpers zoeken met de voerboot & dieptemeter

Dit is wellicht de makkelijkste manier op de karpers te vinden. Vaar zo traag mogelijk over het water heen en hou je dieptemeter goed in de gaten. Als je een dieptemeter hebt kan het lastig zijn om deze uit te lezen. Gelukkig zijn daar al diverse video's over gemaakt om jou te helpen.

Visicoontjes kun je ook gebruiken, alleen zijn minder accuraat dan de 'rauwe data'. Ik raad iedereen ook aan de bovenstaande video van Deeper te bekijken, zij leggen heel mooi uit hoe je bogen 'Arches' kunt aflezen in de rauwe data.

Kun je de karper nou nog niet vinden, maar heb je wel een dieptemeter. Ga dan opzoek naar plekken waar de vis het liefst zou zitten. En gebruik deels tactieken die je ook zou gebruiken zonder dieptemeter.

 

Karpers zoeken zonder dieptemeter/fishfinder

Moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. In dit geval zijn er een aantal stappen van zoeken. Het duurt langer, want je moet logica gebruiken in plaats van een dieptemeter. Echter, mocht je de vis niet kunnen vinden met de dieptemeter zul je altijd terug kunnen vallen op deze methodes.

  1. Begin met de omgeving. Is er ergens een warmwater uitlaat? Kun je voorkennis verzamelen via medevissers of je vis maat?
  2. Karper wil naar warmte, maar ook zo stabiel mogelijk. Dus plekken waar hij makkelijk kan profiteren van zonlicht, en tegelijkertijd schuilplaatsen zijn / veel luwte / weinig stroming is perfect.
  3. Zonlicht/warmte is cruciaal, bepaal je stek dus ook op basis van waar de zon op komt, en welke kant de meeste zon heeft. Karpers zijn niet te beroerd om op ondiepe stukken water te komen in de winter, al is het daar maar een kwart graad warmer.

Videos over karpers vangen in de winter

 

Aas tactieken

In de winter aast de karper maar heel kort, het is dus belangrijk om te kijken hoe jij optimaal kunt profiteren met je haakaas. Belangrijk is vooral dat je maximaal attractief vist, met weinig voer. Ook hier zijn gelukkig vele videos over, maar we gaan ze allemaal even bij langs.

Heat Treatment bij Boilies

De Heat Treatment is de buitenlaag van je boilie zacht maken om vervolgens diverse soak makkelijk te kunnen opnemen. Ook kun je naast soak grondvoer over de boilie gooien om maximale attractie te behalen.

Hoe pas ik de Heat Treatment toe?

  1. Gooi de gewenste hoeveelheid boilies in een emmer.
  2. Gooi kokend water over de boilies totdat alle boilies onderwater staan.
  3. Schud de emmer goed heen en weer zodat de boilies aan alle kanten nat zijn.
  4. Doe een deksel op je emmer en laat de boilies circa 10 minuten staan.
  5. Giet het water af, en gooi een booster naar keuze over je boilies. Wij raden zelf Ultra Liquids of een booster uit de boilie range die je gebruikt aan.
  6. Top het eventueel af met met een grondvoer of powder zoals Squid Powder

Of bekijk deze instructie video van CC Moore.

 

Effectief vissen met PVA in de winter

PVA zakjes, of PVA Bags kunnen je helpen extra succesvol te zijn in de winter. Kleine hoopjes voer die je super attractief kunt maken. Het enige wat je nog moet doen, is ze dichtbij de karper zien te krijgen. 

 

Hoe maak je PVA?

In de koudere maanden moet je zorgen dat je fast melt PVA bags gebruikt, en pas je rig hier op aan om anti tangle te voorkomen. Maarten geeft je uitleg en laat je zien hoe je PVA zakjes kunt maken & gebruiken. 

Natuurlijk heeft Harry Charrington ook een prachtige video gemaakt om jou te laten zien hoe hij met PVA bags ofwel Solid Bags meer karper vangt.

 

De vangkracht van Pop-ups & maden

Maden, je hoort iedereen er over in de winter! Er bestaat een betaalwater eigenaar die al jaren zelf op karper vist, en ook heel fanatiek op zijn eigen water dingen probeert. In deze video verteld hij je over zijn tactieken qua voer, maden en pop-ups. Maar terug naar maden, maden bewegen en dit is voor een karper zo goed als onweerstaanbaar! We hebben een aantal informatieve videos voor je in een rij gezet.

 

Booster Tabs, Goo, Bait Smoke & smart liquids

Net zoals bij maden beweging effectief is, zijn de kleuren en smaken die de diverse GOO's, Bait Smokes en Smart Liquids geven ook enorm attractief. Een geheime troef die wij veel gebruiken zijn Booster Tabs. Tabletjes die een geluidje, smaak, kleur en stukjes voer tussen de 6 en 9 minuten lang door het water verspreiden. 

 

Hoeveel moet ik voeren?

More = Less. En dat is zeker in de winter zo. Je kunt met een enkel PVA zakje voer, wat maden of hennep genoeg hebben om een karper te vangen in de winter. Het gaat er ten slotte om dat je snel een aanbeet forceert om snel karper te vangen. 

Boilie Types

Iedereen gaat proberen je te overtuigen van de beste boilies, daar gaan we niet mee beginnen. We gaan wel wat voorbeelden noemen en eigenschappen van boilies benoemen. Zo weet jij waar je op moet letten in deze periode. De eigenschappen hieronder gaan je kansen vergroten een karper te vangen in de winter.

Zachte boilies

Vergeet niet dat je d.m.v de Heat Treatment (eerder genoemd) je boilies al een stuk zachter kunt krijgen. Een zachte boilie is makkelijker te verwerken door de karper, dit kost minder energie. En voor een koudbloedig dier is dat heel fijn! Naast de Heat Treatment kun je boilies ook voorweken om ze zachter te krijgen. Een goede test is, wanneer jij koude handen hebt, kun je de boilie dan nog goed doormidden knijpen? Zo ja, is hij geschikt.

Kleinere diameters

In de winter kun je prima met 10mm, 12mm of 15mm / 16mm uit de voeten. Heb je alleen maar grote boilies? Maak er maar eens een kwart van, klein aas is makkelijker te verwerken door de karper en zal dus eerder gepakt worden.

Makkelijk te verwerken

Zware vismeel boilies zijn een no-go, net als bloedworm of bloed boilies. In de winter is dit veelte zwaar. De karper zal misschien wel een of twee boilies naar binnen werken - maar daar houdt het op. Goede boilies die voldoen aan de Europese verkoop norm hebben standaard in hun analyze staan of er vismeel in zit. Controleer dit dus bij jouw winter keuze om er achter te komen wat geschikt is.

Voorbeelden van goede winter boilies

[products=winter_boilies]

 

Slotwoord

Hopelijk heb je naar het zien van de video's en het lezen van de diverse artikelen een hoop bij geleerd. Wintervissen is misschien moeilijk, maar o wat is het belonend! Ze zeggen niet voor niets 'Een winterkarper telt voor 2'. Succes met de zoektocht naar jouw eerste, of wellicht zoveelste winter karper! Mocht je vragen hebben, stel ze dan vooral in de reacties.

We blijven dit artikel ieder najaar updaten. Mis je iets? of heb je zelf nog een tip? Laat het ons weten in de reacties! Dan passen we het artikel verder aan.

 

 

Video time!

De video's hieronder zitten vol met tips om jouw te helpen karper te vangen in de winter. Inclusief een samenvatting en kijktijd. De video's zijn leuk om af en toe gewoon even op te zetten wanneer je thuis zit. We kunnen je alvast beloven dat ze stuk voor stuk heel erg leerzaam zijn op hun eigen manier.

 

Kijktijd: 1 uur 21 minuten.
Taal: Nederlands gesproken
Type video: Interview met veel tactieken, invloed van het weer en meer.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=uc27btYHE6Q
Samenvatting: Willem Kwinten en Daniël Jawadnya praten over hoe zij het karpervissen in de winter aanpakken. Daniël maakt ook gebruik van zijn RT7 voerboot met dieptemeter. Daniël is de man die veel doet voor Korda, met name in de Underwater films. Ook is Daniël verantwoordelijk voor de weer app genaamd 'Unifish'.

 

Kijktijd: 26 minuten.
Taal: Engels gesproken
Type: Winter avontuur & tactieken
Link: https://www.youtube.com/watch?v=wSERmbyWGUE
Samenvatting: Otto Reade neemt je mee in zijn aanpak op een Engels syndicaat water waar hij aardig zijn winter karpers weet te vangen. Hij laat het avontuur zien, stek keuze hoe hij zijn aas gebruikt, hoe hij zijn onderlijnen knoopt. 

 

Kijktijd: 11 minuten.
Taal: Nederlands gesproken
Type: Tactieken, Onderlijnen & avontuur
Link: https://www.youtube.com/watch?v=8B3NQ_HyDI0
Samenvatting: De mannen van Pole Position beginnen flink karper te vangen in aanloop naar de karper beurs. Ze laten zien wat hun gedachte is en nemen je mee in hun vis avontuur.

 

Kijktijd: 12 minuten.
Taal: Nederlands gesproken
Type: Tactieken, Onderlijnen & avontuur
Link: https://www.youtube.com/watch?v=BNgMGyFSqUg
Samenvatting: Roelof Schut neemt je mee op zijn winter sessie en laat zien hoe hij een winterkarper weet te strikken in barre omstandigheden! 

 

Kijktijd: 21 minuten.
Taal: Engels gesproken
Type: Motivatie, tactieken, Rigs, Aas tactieken
Link: https://www.youtube.com/watch?v=D1XxjuPvYwc
Samenvatting: De bekende hengelsport youtuber Carl, die in de tijd bij Nash werkte neemt je mee in zijn winter visserij. 

 

 


Reacties (1)

gravatar
Max
Geplaatst op 2024-02-11 15:22:34
Toffe tips! Een artikel waar ik zeker nog vaker terug zal komen om een mooie video vandaan te halen.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!