Menu
EUR
24 NIEUWE week deals met kortingen tot 70% Nu bekijken.
Hoe kun je karper vangen tijdens de paai? 4 top tips om meer te vangen rond de paai!

Hoe kun je karper vangen tijdens de paai? 4 top tips om meer te vangen rond de paai!

Door: KarperCentrale Reacties: 0
Rond de paai is het vaak erg moeilijk om karpers te vangen. Maar hoe komt dat eigenlijk? En waarom loopt die ene stek waar ik vorig jaar zo goed ving, nu ineens niet meer? We hebben antwoorden op die vragen en 4 top tips die jou helpen karper toch te vangen rond de paai.

Wat is de paai van karper precies?

De paai is het voortplantingsritueel van de karper. Dit gebeurt in het voorjaar wanneer de watertempratuur tussen de 18 en 20 graden zit. Tijdens de paai verliest de karper zijn voorzichtigheid en schuwheid en is het een heus spektakel de vissen het water uit te zien kletteren. Het is goed om te weten dat wanneer dit 'waterfeest' bezig is. De vissen niet eten. Je kunt doen wat je wilt, maar wanneer ze aan het paaien zijn - zijn ze niet te vangen. Heb je dit spektakel al gezien? Of zie je het ergens? Noteer het maar in een boekje, want dit kan later van pas komen tijdens de tips!

Einde van de tips? Nee. De karper paait namelijk niet 24/7 en ook niet altijd allemaal tegelijk. Daarom hebben we 4 tips voor je klaar gezet om de karper rond de paai periode goed te vangen.

 

Paai = bakken tijd?

De regel is, kleine vissen paaien eerder dan grote vissen. Dat betekend dat je dus gericht op de grotere vissen kunt gaan vissen tijdens de paai. De vis zwemt vaak wanneer de tempratuur voor het eerst om hoog gaat in het voorjaar al richting een geschikte paai plek. Kies je stek dus goed! En tijd om gericht op een bak te vissen...!

 

Hoe herken ik paai gedrag?

Zie je veel vissen bij elkaar zwemmen? Dat is geen paai gedrag! Ze kunnen er natuurlijk wel tegen aan hangen.. maar het paai ritueel is gemakkelijk te herkennen. Hieronder zie je twee voorbeelden van wat wel en wat geen paai is. Zo weet je dus op welke vis je wel kunt gaan vissen, en op welke vis niet.

 

Let wel op...

Vis niet tussen de paaiende karpers! De karper doet dit op ondiepe stukken waar jouw haak alleen maar schade kan opleveren aan de vis. Daarnaast, zoals op de afbeelding hier boven te zien is. Als ze zo aan het paaien zijn, eten ze niet. Verspil geen tijd. Op een diepe geul of een talud een aantal meters van de paaiplek kan wellicht wel een grote vis liggen..

 

 

Tip 1: Verspreid je kansen.

Een karper die nog geen hom of kuit aangemaakt heeft, heeft energie nodig om dit te doen. In dit geval wil je gaan vissen met een voedzamere aasje. Bijvoorbeeld een vis boilie zoals de Red Kriller of een Insecten boilie zoals de InStecto. Wanneer de karper al wel hom of kuit heeft aangemaakt, is het tijd ze te verleiden met een lekkere snack. Dit kun je heel goed doen met een fel gekleurde pop-up zoals een fluo pop-up of met een zoeter/gekruider aasje zoals de Honey Citrus of de Bitter Sweet Haze. Nu weet je in de periode voor de paai niet welke vis hoever is. Vis dus eentje met een voedzaam aasje en de andere hengel met een snack om je kansen te vergroten.

 

Tip 2: Vis op de route

Een ondiepe sloot, een plakkaat wier of riet. Het zijn allemaal fijne plekjes voor de karper om te paaien. De vis trekt vaak al vanaf 12/13 graden watertempratuur, in het voorjaar richting een plek om te paaien. Als je de route kent, en op de route vist vergroot je de kansen enorm. Vaak zijn dit ook de momenten dat mensen sessies pakken met heel veel vissen.

Heb je de paaiende karper gevonden? Probeer dan uit te denken welke route ze zullen nemen op de terug weg. Kies een voedzamer aasje en voer deze in een brede strook zodat de vis het niet kan missen. Wanneer ze uit de paai komen zullen ze redelijk vlot (3/8 dagen na de paai) weer gaan eten. Ook op deze manier kun je veel vissen tegelijkertijd op de strook houden. Doe dit consistent want zodra je voer op is, zal de vis gauw weer verder zwemmen.

 

Tip 3: Probeer de oppervlakte

Rond de paai periode zie je vissen ook vaak aan de oppervlakte. Probeer eens wat brood of drijvende pellets in de buurt te krijgen van de karper. Eten ze dit? Dan komt jouw kans er aan...!

 

Tip 4: Zig it to win it!

Zig vissen... Voor heel veel iets wat ze geprobeerd hebben, maar toch weer afgestapt zijn. En voor weer anderen is het nog iets wat ze 'toch maar een keer moeten proberen'. En geloof me, je moet het ook proberen! Zig vissen is misschien wel een van de meest actieve manieren om karpers te vangen. In deze periode is het toch al lastig, dus probeer het nog maar eens. Maar nu op de volgende manier:

2 hengels klaarmaken met een zig systeem
1 spodhengel mee
10KG spod/zigmix (Drijvende & zinken deeltjes) Bijvoorbeeld InStecto booster + nash spod cloud.

Kies een plek op open water, en positioneer 2 zig rigs op verschillende dieptes binnen 10m van elkaar.

Voer met je spodhengel een kilo of 2/3 aan voer. (15 - 20 spombs) om te beginnen.

Verplaats de diepte van 1 zig hengel iedere 45 minuten. Voorbeeld; 45 min - 15cm lager op hengel 1 - 45 min later, 30cm lager op hengel 2. Etc...

Zodra je de juiste diepte hebt gevonden hou je deze aan. En het mooiste van alles, de zig werkt niet alleen tijdens de paai! De zig werkt eigenlijk altijd...!

 

 

 

 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!