Kiyoh
0

De winkel is open van: 10:00 tot 18:00

0
Gratis verzending vanaf €75,-*
Online 30 dagen bedenktijd, Niet goed? Geld terug!

De winkel is open van: 10:00 tot 18:00

Door Wouter Snoek , 11 februari 2022

Karpervissen benodigdheden.

 

Heerlijk aan de waterkant zitten om te kunnen vissen op karper. Je ziet de foto’s en filmpjes op internet langskomen en ziet ze misschien wel aan de waterkant zitten. Een heerlijke sport.
Maar wat heb je hier nou precies voor nodig? In dit artikel vertellen wij jou wat je precies nodig bent om te kunnen beginnen met het karper vissen. alle karpervissen benodigdheden op een rijtje. 

Karper Hengel       Nash Scope Black Ops Karperhengel

Je hebt natuurlijk een hengel nodig om de vis mee te vangen. Er zijn veel verschillende hengels met verschillende eigenschappen. 
Om het kort uit te leggen gaan we hier een naam ontleden. 

Bijvoorbeeld: Nash Scope black ops 10ft 3lb

Nash: Dit is de naam van het merk. Hier hoef je nog niet op te letten in het begin. 

Scope Black ops: Dit is de naam de van range. Nash heeft veel verschillende hengels en deze valt onder de Scope Black ops range. 

10FT: Dit staat voor de lengte van de hengel. 1FT is 30.41CM. een hengel van 10FT is dus 300cm. Dit is eigenlijk naar eigen keuze. 
Meestal zit je met een 10FT hengel overal wel goed. Als je meer ervaren bent merk je wat beter bij jou past. 

3LB: LB is de stugheid van de hengel. Hoe lager de LB hoe minder aan gewicht je ermee kan werpen. Maar hoe meer actie je op de top hebt bij het drillen van een karper. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op. Hoe hoger de LB hoe meer gewicht je kan werpen. Echter bij het vissen op kleinere vissen heb je dan zeker minder actie met de hengel. 
Vis je dus meer op kleinere wateren zoals stadsvijvers kan je beter voor een lager LB gaan. 

 


Alles over een karperhengel.
Voor het kopen van een beginners hengel hoef je nog niet op heel veel te letten. Zodra je wat meer ervaring hebt en weet hoe jij vist raden wij aan om alles over hengels te leren. 
Wij hebben alles voor jou op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een karperhengel
Hier vind je alles wat je moet weten.

 

 

Karper MolenShimano Aero Technium MgS XTD 14000

 

Bij jou hengel hoort een molen. Deze zorgt ervoor dat je jou lijn kan uitwerpen en een vis weer kan binnen halen. 
ook molens zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. 

Ook hier gaan we weer een naam ontleden zodat je snel weet wat alles betekend.

Bijvoorbeeld: Shimano Aero technium MGS XTD 14000

Shimano aero technium mgs xtd: Een lange naam. Eigenlijk zegt niks hiervan iets over de molen. Dit is slechts merk en range. Hier hoef je dus niet op te letten. 

14000:  Hier moet je wel op letten bij de aanschaf. Dit staat voor hoe groot de molen is en hoeveel lijn er op kan. Heb je dus bijvoorbeeld een hengel van 6FT neem je hier vaak een molen bij van 5000-6000. 
En neem je een grotere hengel van 13FT 3.50LB kan je hier een grotere molen bij nemen zoals een 14000. Echter past bijna elke molen onder bijna elke hengel. Mocht je dit graag willen weten kan je dit natuurlijk vragen aan onze klantenservice!Lijn voor op de molen

Natuurlijk is bij het vissen ook een goede lijn nodig. Bij lijnen zijn er ook weer veel verschillende soorten en maten. 
Waar je op moet letten bij het aanschaven van een karper lijn: 

De dikte van de lijn

Bij lijn staat er altijd aangegeven hoe dik het is Bijvoorbeeld 0,28mm.
Ga je vissen op een stadsvijver hoeft je lijn niet heel dik te zijn. hier zijn weinig obstakels en je vist vaak niet ver uit de kant.    

 

De rek van de lijn

Je wilt graag in direct contact staan met de vis. Maar als jij de lijn vasthoud en de vis schudt met zijn kop moet er wel speling zijn. Hiervoor zit er rek in de lijn. Zodat jij in direct contact staat met de vis maar de vis toch speling heeft met het lijn. Zo voorkom je dat de vis zich beschadigd. 
Bijna al het nylon lijn houdt hier rekening mee. 

Gevlochten of Nylon

Gevlochten lijn is sterk en niet rekbaar Dit is dus goed voor lange afstanden en veel obstakels. Echter is dit wel moelijker om de vis niet te beschadigen. Wij raden dus aan om in het begin nog niet met gevlochten lijn te vissen. Je kan natuurlijk wel het eerste stuk met gevlochten lijn en de laatste 10 meter van de lijn met nylon doen. Zo heb je een hele sterke lijn maar heb je toch de rek en speling op de laatste meters. 

In het begin kan je het beste gewoon met nylon lijn vissen. Dit heeft goede rek en is visvriendelijk.

 

Banksticks en rodpods in jou karpervissen benodigdheden  

Rodpods: 

Een rodpod is de steun voor jou hengels. Hier kan je de hengels op laten rusten zodra deze zijn ingegooid. Op een rodpod kunnen 1 tot 5 hengels liggen. Het grote voordeel aan een rodpod is dat deze bijna overal geplaatst kan worden. 
Aangezien deze 4 poten heeft kan je deze dus gewoon neerzetten. Als dit nou op zand, gras of verharde grond is is dit geen probleem. In het begin kan je het beste een rodpod voor 2 of 3 hengels nemen. 

Solar P1 Universal Pod - Rodpod (2022 model)

 

Banksticks: 

Een Bankstick is ideaal om te gebruiken. Dit is een makkelijk goedkope oplossing voor het laten rusten van jou hengel. Je draait 2 banksticks in de grond en plaatst op de achterkant een hengelsteuntje zodat jou hengel hierop kan liggen. Aan de voorkant komt jou beetmelder. 
De meeste vissers hebben een rodpod en een paar banksticks. zo ben je voor elke situatie voorbereid maar dit is natuurlijk niet noodzakelijk. 


Beetmelder swingers en hangers

 

Beetmelders

Een beetmelder draai je op de voorste bankstick of aan de voorkant van jouw rodpod. De lijn van de molen loopt over een wieltje in de beetmelder zodra de lijn begint te bewegen zal de beetmelder dit melden door geluid te maken. 
Dus zodra de vis jouw haak pakt en weg van jou zwemt trekt hij de lijn aan. De lijn rolt over het wieltje en zal beginnen te piepen. 

Swingers en hangers 


Een swinger of hanger zit onder de beetmelder aan de kant van de molen. Deze houdt het lijn vast en zodra jij een run hebt schiet deze omhoog. Maar wat als de vis terug zwemt? De lijn gaat slap hangen, het wieltje draait niet en de beetmelder doet niks. 
De swinger of hanger heeft een gewicht en hangt aan de lijn. Als de vis dus terug zwemt zal de lijn worden aangetrokken aan de kant van de molen hierdoor gaat het wieltje draaien en de beetmelder begint het te melden. 


Nash Siren R4 beetmelder set | 2+1

 

Schepnetten en onthaakmatten 

Schepnet

Een schepnet heb je nodig om de vis uit het water te halen. Deze zijn vrij groot en soms ook lang. 
Zo kan je de vis goed uit het water halen om vervolgens op jouw onthaakmat of cradle te leggen.

 

Onthaakmat

Je maakt de onthaakmat nat en legt de vis hier vervolgens uit het schepnet op. Leg de vis eerst neer, til de vis een beetje op en trek het net eronder weg. 
Nu kan je de vis rustig gaan onthaken. Als je een weegschaal en een weegsling hebt kan je de vis nu ook gaan wegen. Nadat je klaar bent met alles kan je natuurlijk nog een mooie foto maken :-) 

Onthaakmatten

Karperaas 

Bij het vissen heb je natuurlijk ook voer en aas nodig. Dit doe je bij het karpervissen meestal met boillies. Dit zijn kleine ronde balletje met een goede geur en smaak. 
er zijn veel verschillende smaken kleuren en merken en elke bol heeft zijn eigen voordelen. uiteindelijk zal je een bol vinden die het best voor jou werkt. 

Als we iets zouden moeten aanraden ga dan voor solution boillies 

Solution Boilies Honey Citrus Boilies | 5KG

Karpervissen benodigdheden 

Als laatst heb je nog end tackle nodig. Dit zijn de laatste meters van jou lijn. Denk hierbij aan lood, haakjes, onderlijnmateriaal. Deze zijn kant en klaar verkrijgbaar maar deze kan je ook zelf maken. 
Wat je allemaal nodig hebt voor een onderlijntje: 
Wartel, Onderlijnmateriaal, Haak, Line alinger, Lood en een leader. 


Luxe

Met deze artikelen heb je alles wat je nodig bent om te kunnen beginnen met karpervissen. Bij het karper vissen zijn er nog veel meer artikelen en hoe meer jij vist hoe meer je nodig hebt. 
Denk bijvoorbeeld aan een stoel. Als je een dag gaat vissen is het erg fijn een goede stoel bij je te hebben. Echter kom je er erg snel achter wat jij allemaal nodig hebt zodra je bent begonnen. 
 

Solar SP C-Tech Recliner Chair

 

 

Checklist Karpervissen benodigdheden 

✔️ Een karperhengel   (Zie hier de 3 door ons uitgekozen starter hengels)

✔️ Een karpermolen  (Zie hier de 5 door ons uitgekozen starter molens)

✔️ Lijn voor op de Molen (Zie hier de door ons uitgekozen lijn)

✔️ Bankstick of rodpod (Met achtersteuntjes)  (Zie hier de door ons uitgekozen rod met alles erop)

✔️ Beetmelder met swinger of hanger  (Zie hier de door ons uitgekozen Beetmelder)

✔️ Schepnet en onthaakmat  (Zie hier de door ons uitgekozen starter Schepnet , Starter onthaakmat)

✔️ Karperaas   (Zie hier de door ons uitgekozen karperaas)

✔️ Endtackle (Deze komt binnenkort)

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »