Klantenservice & Winkelen op afspraak
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Team KarperCentrale - Dinsdag 1 December 2020

  De beste onthaakmat voor karpervissers

  Onthaakmat, maar waarom?

  Onthaakmatten zijn cruciaal als karpervisser, maar waarom? Kun je de vis niet ook gewoon in het gras leggen? In dit artikel leggen we je uit waarom de onthaakmat niet mag ontbreken aan de uitrusting van een karpervisser. Wat je opties zijn en welke soorten onthaakmatten er bestaan. En bespreken we de top 5 cradles en top 5 onthaakmatten. 

   

  Onthaakmat gebruiken is (sociaal) verplichtKarper boven een onthaakmat

  Tijdens het schrijven van dit artikel is er geen document te vinden, die wettelijk verplicht dat je een onthaakmat moet hebben en gebruiken. Wel staat het duidelijk op de website van Sportvisserij Nederland. Dit is de gedragscode die we als karpervisser kennen. Waarom we dit zo belangrijk vinden lees je hier onder. Echter, op vrijwel alle club, betaal, syndicaat & leden wateren is een onthaakmat wel verplicht. Laten we als voorbeeld de website van The Carp Specialist pakken. Hier lees je bij de regels van ieder betaalwater dat het gebruik van een onthaakmat verplicht is en dat ze groot en dik genoeg dienen te zijn.

   

  Het voorkomt schade aan de karper

  In Nederland is het voor de karper lastig zich voort te planten. Mede hierdoor zet Sportvisserij Nederland karpers uit. In het artikel verantwoord uitzetten van karper lees je de bevindingen van Sportvisserij Nederland.

  Om te zorgen dat we over jaren nog steeds kunnen genieten van onze geschubde vrienden, is het belangrijk dat we ze goed behandelen. Door ze op een zachte en natte onthaakmat te leggen beschadigd de slijmlaag van de vis minimaal. Zo blijft de vis mooi en gezond. Beschadiging aan de slijmlaag kan fataal zijn voor een vis. De slijmlaag is namelijk deel van hun immuunsysteem, en zorgt dat bacteriën weinig kans krijgen.

   

  Het laat zien dat je geeft om onze mooie sport/life style

  Karpervissen is meer dan een hobby. Het is een sport, een levensstijl voor velen. Iets waar zo veel mensen zo gepassioneerd door zijn, daar moet je zuinig op zijn. Zoals hierboven te lezen is het voor de karper moeilijk om zichzelf voort te planten. Juist daarom is het zo belangrijk dat we goed om gaan met de karper, en schade voorkomen. Daarom raden we het gebruik van een onthaakmat enorm aan. En onthaakmatten hoeven echt niet duur te zijn! Check ze maar eens.

   

  Kan ik een karper op het gras leggen?

  De vis op stenen leggen is helemaal een no-go. Je beschadigd hier de vis dusdanig mee dat de dood bijna onvermijdelijk is voor de vis. Misschien niet op de kant, maar dan wel in het water. De slijmlaag zal zwaar beschadigd zijn. Wanneer jij een onthaakmat bent vergeten is het gras beter dan steen, maar zeker niet optimaal.

  Wanneer je de vis op het gras legt, heb je weer een risico te pakken. Op gras zitten hele andere bacteriën dan dat de vis normaal in het water tegen komt. Dus hoe schoon het gras ook mag lijken, de bacteriën zijn zeker niet optimaal. Ook kunnen er verder onder het gras kleine steentjes of takjes liggen. Als de vis hier op ligt/valt of spartelt heeft hij bijna gegarandeerd schade aan de slijmlaag. 

   

  Is de karper een sterke vis?

  Ja, de karper is een enorm sterke vis. En kan heel veel hebben en overleven, maar het is een vis. Hij is sterk in het water. Wanneer de karper op het land is, moeten we er voorzichtig mee omgaan.

   

   

  De beste onthaakmat & cradle

  Er zijn verschillende soorten onthaakmatten. Je hebt namelijk matten en cradles. Cradles staan op poten en matten liggen op de grond als een matrasje. Het allerbeste is een onthaakmat of cradle met opstaande randen. Zo weet je zeker dat de vis niet zomaar uit je mat glijd. We gaan zoals gebruikelijk de top 5 weer in verschillende onderdelen zetten. 

   

   

  Beste budget onthaakmat

  Budget onthaakmat van Carp Zoom

  De absolute winnaar in budget onthaakmatten is de Carp Zoom Easy Unhooking mat. Een mat die groot genoeg is voor een karper (1m bij 60cm) gemakkelijk mee te nemen, en nog geen 8 euro. Een onthaakmat hoeft dus niet duur te zijn.

   

   

   

   

  Onthaakmat top 5 voor karpervissers

  Bij de top 5 onthaakmatten hebben we streng gekeken naar afmetingen, gebruiksvriendelijkheid en prijs. Indien de combinatie hiervan goed is, hebben we hem opgenomen in deze top 5.

   

  Nummer 1: Fox Carpmaster Air Mat XLNummer 1 onthaakmat

  Een opblaasbare onthaakmat met opstaande randen. Makkelijk in transport en met een binnenmaat van 125x70cm groot genoeg voor iedere karper.

   

  Nummer 2: Grade Pride Foldable Unhooking Crib

  Nummer 2 onthaakmat

  Een prachtige onthaakmat die met tas geleverd word en je gemakkelijk kunt transporteren & schoonmaken.

   

  Nummer 3: Prologic Inspire Unooking mat

  Nummer 3 onthaakmat

  Een grote, fijn onthaakmat die je ook gemakkelijk kunt vervoeren. De afmetingen van 110x65cm zijn groot genoeg voor de meeste karpers. De prijs is bij deze onthaakmat iets scherper dan gemiddeld.

   

  Nummer 4: Sonik SK-TEK Unhooking cradleNummer 4 onthaakmat

  De naam is cradle, maar het is een mat. Ondanks dat is dit een fantastische betaalbare mat me uitstekende visbescherming. Afsluitbaar aan de bovenkant, rechthoekig en laat water gemakkelijk weglopen aan de onderkant. De afmetingen zijn 96cmx52cm en is 22cm diep.

   

  Nummer 5: Avid Carp Compact Carp Cradle XLNummer 5 onthaakmat

  Deze fantastische carp cradle haalt mede dankzij zijn fantastische prijs en compacte transport maten deze top 5. De afmetingen zijn 110x65 en de mat is 36cm diep. Door het slimme ontwerp van de mat is de transportmaat in een tas erg klein. Ideaal voor visveiligheid en compact vissen.

   

   

   

  Onthaak cradle top 5 voor karpervissers

  Deze lijst met onthaak cradles is samengesteld op basis van prijsvriendelijkheid, gebruikersgemak, transportgemak en kwaliteit van de cradle zelf.

   

  Nummer 1: Sonik SK-TEK Framde CradleNummer 1 Onthaak Cradle

  De cradle die na ons idee het meest compleet is voor de beste prijs, is de sonik SK-TEK Framed cradle. Deze cradle heeft eigenlijk alles wat we zoeken in een cradle. Hij beschermt de vis goed, heeft verstelbare poten zodat je een rechte ondergrond hebt. Is voorzien van transporttas en heeft een gemakkelijke flap waar je op kunt zitten of kunt gebruiken als anti-spartel doek.

   

  Nummer 2: Fox Carpmaster Cradle XLNummer 2 onthaak cradle

  Als we zouden kijken naar de adviesprijs had deze cradle de lijst misschien niet gehaald. Maar omdat we hem veel scherper aanbieden, heeft hij z'n plekje verdient. Een all-round cradle met flap, stevig materiaal, groot genoeg met zijn 135x75cm.

   

  Nummer 3: Avid Carp StormShield SafeGuard cradleNummer 3 onthaak cradle

  We konden niet om deze optie heen. De mat is gewoon te all-round. Hij is super makkelijk in transport en van stevig materiaal gemaakt. Ook zit er een transporttas bij. Het enige wat ontbreekt is een bescherm flap.

   

  Nummer 4: Trakker Sanctuary Cradle Nummer 4 onthaak cradle

  Een vergelijkbaar model cradle met die van avid, alleen net weer even anders gemaakt. De verschillen zijn wel degelijk aanwezig. Het mesh van deze cradle is super stevig, en bevat een inleg doek die de vis goed beschermt. Dit inleg doek is ook gemakkelijk schoon te maken. De prijs ligt iets hoger, daarom hebben we deze cradle op nummer 4 staan.

   

  Nummer 5: Prologic Avenger CradleNummer 5 onthaak cradle

  Deze cradle is beschikbaar in 2 maten, is super compleet en ver uit het scherpste geprijsd van alle cradles in deze lijst. Hij verrast echter wel met zijn transport tas, transport maat en zachte doek. Een perfecte budget optie dus!

   

   

   

   

   

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »