Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Maarten Snoek - Maandag 17 December 2020

  5 keer de beste karperhengel voor ieder budget

  De antwoorden op vragen die je altijd al hebt willen weten. Meerdere top 5 karperhengels, waarom een korte of juiste lange karperhengel, en wat houden de LBs eigenlijk in die op je hengel staan? Dit een meer lees je allemaal in deze uitgebreide blog over karperhengels.

   

  Lengte van de karperhengel

  Lengte van karperhengels wordt uitgedrukt in ft (foot). Handig om te weten, 1 foot is 30.48cm. Er bestaan karperhengels vanaf circa 6ft (182,88 cm) tot en met 13ft (396,24cm). In onderstaande tabel vind je de lengte van de hengels met foot en centimeters.

  Karperhengel lengte in footKarperhengel lengte in centimeters
  6 ft182,88 cm
  7 ft213,36 cm
  8 ft243,84 cm
  9 ft274,32 cm
  10 ft304,80 cm
  11 ft335,28 cm
  12 ft365,76 cm
  13 ft396,24 cm

  voorbeeld van een korte karperhengel

  Korte karperhengel of lange karperhengel?

  Korte hengels zijn heel erg populair voor de veel reizende karpervissers, en onder karpervissers die veel korte sessies doen. Deze vissers pakken dan voornamelijk een inschuifbare of telescopische karperhengel zodat ze de transport lengte minimaliseren. Beide hebben voor en nadelen. In de tabel gaan we de voor en nadelen per hengel type bespreken. Conclusie is toch echt dat lange, telescopische hengels zoals de Recon hengels van Sonik, het dichtst bij de perfecte karper hengel komen.

   

  Wat zijn de voor en nadelen van een korte karperhengel?

  De voor- en nadelen van een korte karperhengel kun je ook toepassen op een korte inschuifbare karperhengel. Bij korte hengels heb je als grootste voordeel de transport lengte. Ook is het erg leuk drillen met de karper, dit omdat het simpelweg moeilijker is. Je moet zelf de klappen opvangen van het kopschudden en beuken van de karper. Doe je dit niet, dan riskeer je dat je de vis verspeelt. Iets wat oefening vraagt, maar het zeker waard is! Het is echt erg leuk drillen.

  Voordelen korte karperhengelNadelen korte karperhengel
  - Makkelijk in transport (nog makkelijker wanneer ook inschuifbaar)- Maximale werp afstand neemt drastisch af
  - Weinig onderhoudt t.o.v inschuifbare karperhengel- Het is moeilijker de vis te sturen
  - Makkelijker drillen van uit een boot- Het is moeilijker drillen t.o.v lange hengels. (Zwaarder, maar je moet ook meer zelf mee bewegen. Dit omdat de hengel de klappen van de vis niet volledig opvangt)
  - Je kunt gemakkelijker korte afstanden werpen- Hefboom effect bij het scheppen werkt totaal anders.

   

  Wat zijn de voor en nadelen van een lange karperhengel?

  De voor- en nadelen van een lange karperhengel kun je ook toepassen op een lange inschuifbare karperhengel. De oorspronkelijke afmeting voor karperhengels was 12ft. Een redelijk lange karperhengel waar je ver mee kunt werpen. Het nadeel van deze hengels was echter vooral de transport lengte van circa 185cm.

  Voordelen lange karperhengelNadelen lange karperhengel
  - Je kunt de maximale werpafstand bereiken- Groot en onhandig in transport. (Vervalt bij telescopische modellen)
  - Weinig onderhoudt t.o.v inschuifbare karperhengel- Korte afstanden werpen is moeilijker, maar met oefenen zeker mogelijk
  - Hengels zijn heel vergevingsgezind, dus makkelijker drillen.- Iets moeilijker drillen uit een boot
  - Gemakkelijk hefboom effect, voor het gemakkelijk scheppen van de vis. 
  - Sturen van de vis is makkelijker, je kan de vis gemakkelijker bij obstakels weg houden. 

   

  Wat zijn de voor en nadelen van een inschuifbare karperhengel?

  Bij een inschuifbare karperhengels heb je altijd het voordeel van de kleine transport lengtes. Afhankelijk van welke type hengel het beste bij je past, zou je dus ook kunnen kiezen voor een korte inschuifbare karperhengel of lange inschuifbare karperhengel. Het nadeel bij deze hengels is gauw dat ze wat meer onderhoudt vragen. Je wilt natuurlijk geen zandkorrels of andere rommel bij je hengel ingeschoven hebben.

  Voordelen inschuifbare karperhengelNadelen inschuifbare karperhengel
  - Je hebt korte inschuifbare karperhengels & lange inschuifbare karperhengels- Je moet ze goed schoonmaken na gebruik, om beschadiging tijdens het inschuiven te voorkomen.
  - De hengel neemt minimaal ruimte in beslag tijdens transport 

   

   

   

  Trekkracht van de karperhengel

  De trekkracht van een karperhengel is aangegeven in LB ofwel pond genoemd. De meest gangbare karperhengels lagen vroeger tussen de 2 en 2.75lb. 1lb ofwel, 1 pond is 0.45359237 kilogram. We ronden dit voor het gemak even af op 0.45 kilogram. In onderstaand tabel vind je de meest voorkomende maten die je vind bij karperhengels en welk gewicht daar bij hoort in LB en in kilogram.

  LB in karperhengelKG in karperhengel
  1.00 LB0.45 kg
  1.25 LB0.57 kg
  1.50 LB0.68 kg
  1.75 LB0.79 kg
  2.00 LB0.90 kg
  2.25 LB1.02 kg
  2.50 LB1.13 kg
  2.75 LB1.25 kg
  3.00 LB1.36 kg
  3.25 LB1.47 kg
  3.50 LB1.59 kg
  3.75 LB1.70 kg
  4.00 LB1.81 kg
  4.25 LB1.93 kg
  4.50 LB2.04 kg
  4.75 LB2.15 kg
  5.00 LB2.27 kg
  5.25 LB2.38 kg
  5.50 LB2.49 kg
  5.75 LB2.61 kg
  6.00 LB2.72 kg

   

  Waar is de trekkracht van een hengel op gebaseerd?

  Vroeger werd de testcurve van een hengel gebruikt als 'breekkracht'. Inmiddels is dat totaal verandert. De testcurve geeft aan welk gewicht je er aan moet hangen om de top van de hengel in een 90 graden boog te krijgen t.o.v het handvat. Dit betekend niet dat iedere hengel met dezelfde test curve hetzelfde buigt. Logischer wijs zal de ene hengel in de top verder buigen, een ander juist over de hele hengel. Dit heeft alles te maken met de bouw van de hengel.

   

  Wat zijn de voor en nadelen van een lichte ponds hengels (1 tot 2.50 LB)

  Lage ponds hengels kun je heel leuk mee spelen, je hebt een stuk meer sport aan de vis, maar wanneer hij zich vast zwemt... ben je zo goed als verloren. Je trekt de vis namelijk veel moeilijker uit het wier.

  Voordelen van hengels met een lage testcurve (1 tot 2.25 LB)Nadelen van hengels met een lage testcurve (1 tot 2.25 LB)
  - De hengels zijn vergevingsgezind en vangen veel klappen op. Je hebt minimaal kans op het verspelen van vissen door kopschudden en beuken.- Heel moeilijk om vast gezwommen vissen van uit de kant los te krijgen
  - De hengels zijn heel speels en je kunt goed vechten met de vis. Je hebt er dus erg veel plezier aan.- Moeilijk om echt grote vissen goed te blokkeren
  - Heel geschikt voor kleine tot aan grote karpers- Grote afstanden werpen is erg moeilijk, en niet verstandig

   

  Wat zijn de voor en nadelen van een medium ponds hengels (2.50 tot 3.00 LB)Voorbeeld van een lichte karperhengel

  Medium hengels zijn een beetje de all-rounders in de karperwereld. Je kunt hier op vrijwel alle wateren mee uit de voeten. Ze lopen nog een beetje achter in werp afstanden, maar verder zijn ze prima te gebruiken op vrijwel alle wateren.

  Voordelen van hengels met een medium testcurve (2.50 tot 3.00 LB)Nadelen van hengels met een medium testcurve (2.50 tot 3.00 LB)
  - De hengels vangen redelijk de klap op van kopschudden, vooral bij de langere hengels.- Maximale afstanden werpen is nog niet mogelijk
  - Heel geschikt om alle soorten karpers te vangen- Op sterk stromende rivieren de vis blokkeren kan nog moeilijk zijn
  - Je kunt beter blokkeren en zwaardere gewichten werpen 

   

  Wat zijn de voor en nadelen van een zware ponds hengels (3.25 tot 3.75 LB)Een populaire zware karperhengel

  Zware ponds hengels zijn enorm goed om de maximale werpafstand te bereiken. Je kunt met groter gemak zware pva zakken en lood weg werpen. Bij lange hengels heb je vaak nog steeds een enorm leuke top actie. Bij korte zware hengels is het vaak lastig drillen.

  Voordelen van hengels met een medium testcurve (3.25 tot 3.75 LB)Nadelen van hengels met een medium testcurve (3.25 tot 3.75 LB)
  - Bij lange hengels nog steeds leuke top actie- Niet leuk bij kleine karpers, geen sport aan.
  - Je kunt je maximale werp afstand halen- Op sterk stromende rivieren de vis blokkeren kan nog moeilijk zijn
  - Je kunt goed de vis blokken wanneer nodig, op alle type wateren 
  - Je kunt met groter gemak PVA bommetjes op je stek krijgen. 

   

  In het filmpje gaat Joe Wooltorton nog even verder in op hoe je de juiste testcurve van een hengel kiest. Hij doet dit met behulp van de FOX Horizon hengels. (let op; filmpje is Engels)

   

   

  De top 5 all-round karperhengels

  In deze top 5 hebben we gekeken naar de beste hengels, ongeacht de prijs. We wouden de meest all-round karperhengels neer zetten zodat jij een juiste keuze kunt maken. 

   

  Nummer 1: Sonik Insurgent Recon 12 ft - 3 LB karperhengel

  Deze hengel heeft het allemaal... Hij behoort tot de Recon range en is dus twee maal inschuifbaar. De hengel is 12ft (365cm), maar heeft een transport lengte van slechts 127cm. Zo combineert deze hengel het beste van twee werelden. Een hoge kwaliteit karper hengel die super compact mee gaat op reis.

   

  Nummer 2:Sonik Xtractor Recon 12 ft - 3 LB karperhengel

  Weer een sonik? JA! Dit is namelijk bijna een identieke hengel aan de Insurgent Recon. Hij heeft alles! En op het moment van schrijven is sonik het enige merk in de wereld met een tweemaal inschuifbare blank voor optimaal werp genot bij een korte transport lengte.

   

  Nummer 3: Trakker Propel 12 ft - 3 LB karperhengel

  Trakker heeft al een tijdje zijn hoofd gezet op het maken van een prachtige hoge kwaliteit karperhengel, en na een aantal jaren hebben ze er eentje uitgebracht. Deze hengel staat aan de absolute top der karperhengels, en is natuurlijk te bewonderen bij ons in de winkel.

   

  Nummer 4: Sonik Tournos XD 12 ft - 3 LB karperhengel

  Ja! Weer een Sonik. Je kunt het niet ontkennen, Sonik is een van dé dan wel niet de beste hengelbouwer van 2019 & 2020. De hengels worden door vele karpervissers met groot plezier gebruikt, en ze blijven maar verbeteren.

   

  Nummer 5:Shimano TX-7 12 ft - 2.75 LB

  Shimano staat bekend om zijn hoge kwaliteit molens, maar schiet met de TX-7 hengels precies in de roos. Een prachtige blank, mooie molen houder en stevige ogen. Bekijk de video.

   

   

  De top 5 compacte karperhengels

  Ook bij deze top 5 hebben we niet gekeken naar de prijs, enkel en alleen naar de kwaliteit en bouw van de hengel, als prijs niet uitmaakt is dit onze top 5 karper hengels.

  Nummer 1: NASH Scope Black Ops

  Dit is misschien wel een van de meest besproken karperhengels op de markt. De Nash Scope Black ops karperhengel. Deze fantastische hengel bevat een Amerikaanse ALPS molenhouder, is gebouwt van hoge kwaliteit carbon en uitgevoerd met prachtige afwerkingen. Bekijk de video.

   

  Nummer 2: Sonik Insurgent 9 ft - 2.75 LB

  Het was moeilijk kiezen tussen de Sonik Insurgent en de Nash Scope... Uiteindelijk vinden we de NASH Scope net iets mooier, maar halen we met de Sonik Insurgent net wat hogere gewichten bij de breek testen, ook al is de hengel lichter. Daarom hebben we de prachtige Sonik Insurgent op nummer 2 gezet. Bekijk de video.

   

  Nummer 3: Nash Scope Cork 9 ft - 3.00 LB 

  De Nash Scope Cork is een van de best verkochte karperhengels uit ons assortiment. De hengels zijn nog steeds vrij prijzig, maar de kwaliteit, de buiging is ongekend fijn. Het zijn enorm fijne hengels om lekker mee te drillen en staan werkelijk prachtig aan de waterkant op je rod pod of bank sticks. Bekijk de video.

   

  Nummer 4: Trakker Propel 10 ft - 3.00 LB

  De Trakker Propel hengels behoren tot de absolute top hengels. Deze compacte 10FT hengels zijn dan niet inschuifbaar, maar moesten absoluut in deze lijst gezet worden. Ze zijn flexibel, voorzien van alle luxe en drillen heerlijk. Bekijk de video.

   

  Nummer 5: Sonik Xtractor 9 ft - 3.00 LB

  De definitief goedkoopste uit deze lijst, maar ongekend hoog in kwaliteit. De best verkochte hengel van 2020, de Sonik Xtractor. Wanneer je deze hengel krom trekt, geloof je de prijs niet meer. Bekijk de video.

   

   

  De top 5 karperhengels voor grote afstanden

  Grote afstanden vissen is een kunst, vooral de afstanden gooien kan erg lastig zijn. Er zijn nog steeds genoeg redenen die we kunnen bedenken waarom je werpen zou verkiezen boven een voerboot of rubberboot. Karpers zijn slim, en het kan zo zijn dat ze de voerboot of rubberboot herkennen als gevaar. Ook zijn er nog steeds wateren over de hele wereld waar je niet met een voerboot/rubberboot op mag. In deze wateren wil het wel eens zo zijn dat de karper buiten het bereik van de karpervissers gaan azen. Met een afstand karperhengel kun je wellicht net in de 'veilige zone' vissen.

  Nummer 1: De Sonik Gravity XFW 13 ft - 3.50 LB

  De crème de la crème voor afstand werpen. Een lange hengel met gevoelige top. Een afstandskanon die je haast een all-rounder zou kunnen noemen. De ALPS molen houder en het SLIK design is werkelijk prachtig. Bekijk de video.

   

  Nummer 2: De FOX Horizon X5 12 ft - 3.25 LB

  Het parade paardje van FOX, het beste materiaal in een hengel gestopt. Super nauwkeurig afstand werpen gaat met het grootste gemak met deze fantastische karper hengel. Bekijk video.

   

  Nummer 3: De Trakker Propel 13 ft - 3.50 LB

  De Trakker propel behoort tot de absolute top onder de karperhengels. De trailer van deze afstandskanonnen moet je ook echt ff bekijken. Bekijk video.

   

  Nummer 4: Prologic C6 inspire 12 ft - 3.25 LB

  De Prologic C6 Inspire carp rod is een fantastische hoge kwaliteit karperhengel gemaakt van de beste materialen. De prijs is echter verbazing wekkend scherp. Los van de prijs, zoals beloofd verdient deze hengel de 4e plek in deze lijst 100%. Bekijk de video.

   

  Nummer 5: JRC Extreme TX Long Distance 13 ft - 3.75 LB

  Deze karperhengel heeft het al in de naam staan. 'Long Distance'. Een absolute top hengel waar je afstanden met het grootste gemak mee kunt halen. 

   

   

  De top 5 prijs / kwaliteit karperhengels

   

  Nummer 1: VaderX RS 12 ft - 2.75 LB

  De prijs is laag, de kwaliteit ongekend hoog en met levenslange garantie bij registratie van je product... Sonik is misschien wel de beste hengel bouwer van het moment, en dat hebben ze laten zien met de VaderX range. karperhengels voor circa 69 euro per stuk, die je even krom getrokken moet hebben.

   

  Nummer 2: Xtractor karperhengelSonik Xtractor karperhengel

  Deze inschuifbare toppers, wederom van sonik zijn scherp geprijsd voor hun kunnen! Absolute aanraders om te bekijken, en wederom met levenslange garantie wanneer je de hengel registreert.

   

  Nummer 3:C-Fight karperhengelOkuma C Fight karperhengel

  De Okuma C-Fight is nog geen 50 euro, en toch enorm sterk. Een leuke speelse karperhengel voor een vriendelijke prijs! Verdient de 3e plek in prijs kwaliteit hengels dan ook enorm. Okuma valt onder Svendsen net als Prologic. We hebben op onze website verschillende prachtige combinatie deals staan...! Zoals deze okuma set.

   

  Nummer 4:Shadow Carp karperhengel

  Hengels van circa 50 euro die prachtig zijn afgewerkt, en een strak ogende blank hebben. Echte, mooie karperhengels voor goed geld. Aanrader om even te bekijken bij dé KarperCentrale winkel.

   

  Nummer 5: Fox Horizon X3 karperhengel

  Omdat ze met circa 100 euro stuk, heel wat duurder zijn dan de rest uit deze lijst staan ze op de 5e plaats. Los van de prijs zouden ze echt hoger scoren! Wat een prachtige hengels zijn dit. Mooi afgewerkt, stevig en ongelooflijk betrouwbaar.

   

  Heb je na aanleiding van deze lijst nog steeds geen keuze kunnen maken? Geen probleem! We helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »